Podkategorija i voće, povrće i gljive - kategorija: | Voće, povrće i gljive - Voće |
---|
Graviola plodovi - 50.43e /kom
Graviola je plod Annona muricate zimzelenog drveta porijeklom iz Meksika, Kube, Srednje Amerike, Kariba i sjeverne Južne Amerike: Kolumbija, Brazil, Peru, Tajland, Malezija i Indonezija.
Graviola je također proizveden u Africi, kao i na nekim Pacifičkim otocima.
Spada u istu porodicu kao chirimoya i indijanska banana ili pawpaw.
Soursop je prilagođen područjima visoke vlažnosti i relativno toplim zimama; temperaturama ispod 5 °C (41 °F) će uzrokovati oštećenja lišća i malih ogranaka, i temperaturama ispod 3 °C (37 °F) može biti kobno.
Plod postaje suh i više nije u stanju dozrijeti.
Okus je opisan kao kombinacija jagoda i ananasa s kiselim notama citrusa, okus kontrastne s temeljnim kremastim okusom podsjeća na kokos ili bananu.
Svakako savršenog okusa.
Uzgoj i uporaba
Biljka se uzgaja kao komercijalni plodovi od 20-30 cm, bodljikavi, zeleno voća, mogu imati težinu do 6 kg.
Daleko od svog rodnog područja, proizvodnja je ograničena na sjevernu i južnu Floridu - zone 10, međutim, uglavnom se uzgaja za vlastite potrebe.
Također se uzgaja u dijelovima jugoistočne Azije i obilno na otoku Mauricijusu.
Soursop voće može se uzgajati u teglama, čak iu umjerenim klimama, ako je zaštićeno od hladnoće.
Voće se sastoji od jestivog dijela, bijelog mesa, vlaknastog, i jezgre neprobavljivih crnih sjemenki.
Jedini član iz porodice pogodan za obradu i čuvanje.
Slatka pulpa se koristi kao sok, sorbet za sladoled, frape i shake-ove.
Zdravlje
Nutricionistički, plod ima puno ugljikohidrata, posebno fruktoze, sadrži značajne količine vitamina C, vitamina B1, i vitamina B2.
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra