Oprema za vrt, voćnjak i okućnicu - Kategorija i sjeme i sadnice / sadni materijal - kategorija: | Sjeme i sadnice / sadni materijal - Uzgoj začinskog bilja |
---|
TAMARIND - sadnice, cijena 150 kn/komad
Tamarind
Tamarind je jedan od najraširenijih začina u južnoj aziji i možete ga naći u svakoj kuhinji. Ali se radi vrlo sočnom I ukusnom voću koje podsjeća na miks suhe smokve, mušmule i datulje. Sada ubrano može se čuvati godinu dana da ne gubi ni malo na svježini i okusu.
Stablo je vrlo velika s dugim teškim spuštenim granama i gustom lišće koje podsjeća na Mimozu. Odrasla stabla mogla dosegnuti i do 40 metara. Tijekom svake sezone, stablo daje u izobilju nepravilno zakrivljene mahune koje dobro opterečuju grane. Plod ima tanku vanjsku ljusku, meso ploda je duboko smeđe boje, ljepljivo meso koje po sebi ima konce kao mahuna, obavija 2-10 tvrdih tamno-smeđe vrlo tvrdih sjemenki.
Tamarind spada među velika tropskih stabala koja pripadaju obitelji Fabaceae, roda: Tamarindus, znanstveni naziv: Tamarindus indica. Dakle porodica rogača i stoga aspekta bi se moglo uzgajati po južno dalmatinskim otocima bez problema. Radi se o novom eko voću koja nije podložna napadu nikakvih insekata i bolesti a obilato rodi. Najbliža konkurencija koja voće izvozi u EU je Indonezija i Tajland, pa stoga aspekta se radi o vrlo unosnom poslu. Naročito kada se sve više govori o udjelu CO2 u plodovima.
Tamarind su zimzelene tropskih stabala porijeklom iz Afrike. Oni rastu u tropskim i suptropskim regijama Afrike, Južne Azije, Južne Amerike i Kariba otocima.
Zdravstvene prednosti Tamarinda
Tamarinda voće sadrži određene zdravstvene elemente kao eterične hlapljive kemijske spojeve, minerale, vitamine i obilje dijetalnih vlakana.
Njegova ljepljiva pulpa je bogat izvor neškrobnih polisaharida (NSP) ili dijetalnih vlakana, kao što su gume, hemiceluloze, pektin, sluz i tannin. 100 g voća sadrži 5,1g celuloze ili preko 13% dijetalnih vlakana. NSP ili dijetalna vlakna u hrani povećavaju svoju masu i pojačavaju pražnjenje crijeva i time spriječavaju zatvor. Vlakna također vežu toksine iz hrane i time štite membrane i sluznicu debelog crijeva.
Osim toga, vlakna celuloze se vežu za žučane soli (proizvedene iz kolesterola) i smanjuju njihovu ponovnu apsorpciju u crijevima, čime pomažu izlučivanje "loših" ili LDL kolesterola iz tijela.
Tamarind je bogat vinskim kiselinama. Vinska kiselina daje gorak okus hrani, ali je također vrlo moćan antioksidans. To pomaže tijelu da se štiti od štetnih slobodnih radikala.
Tamarind voće sadrži mnoge hlapljive spojeve poput limonene, geraniol, safrole, cinnamic kiselina, metil-salicilat, Pirazin i alkylthiazole s.. Zajedno ti spojevi naglašavaju ljekovita svojstva tamarinda.
Odličan je izvor minerala poput bakra, kalija, kalcija, željeza, selena, cinka i magnezija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koja pomaže kontroli srca i krvnog tlaka. Željezo je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih stanica i kao ko-faktor za citokrom oxidases enzime.
Osim toga, također je bogat mnogim vitalnim vitaminima, uključujući i tiamina (36% dnevnih potrebnih potreba), vitamina, folne kiseline, riboflavina, niacina, vitamina C. Veliki dio tih vitamina jesu antioksidansi, a co-faktor djeluje kao enzim za metabolizam unutar tijela.
Ljekovite koristi od Tamarinda
Njegova pulpa je korištena u mnogim tradicionalnim lijekovima kao laksativ, kod probavnih problema i kao lijek za biliousness i žučni poremećaj.
Ovaj začin se koristi i kao emulgator u sirupima, te u različitim farmaceutskim proizvodima.
Tamarinda (Tamarindus indica),
Hranjiva vrijednost u 100 g.
Načelo Hranjiva vrijednost Postotak RDA
Energija 239 kcal 12%
Ugljikohidrati 62.50 g 40%
Protein 2.80 g 5%
Ukupno masti 0,60 g 3%
kolesterol 0 mg 0%
Dijetalna vlakna 5.1 g 13%
Vitamini
Folates 14 g 3,5%
Niacin 1,938 mg 12%
Pantotenska kiselina 0,143 mg 3%
Piridoksina 0.066 mg 5%
Tiamina 0,428 mg 36%
Vitamin C 3.5 mg 6%
Vitamin E 0,10 mg
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra