Bijelojaje.hr Blog Nautika Vodič za unajmljivanje broda u Hrvatskoj
Vodič za unajmljivanje broda u Hrvatskoj

Vodič za unajmljivanje broda u Hrvatskoj

Hrvatska, sa svojim kristalno čistim morem, predivnim obalama i tisućama otoka, postala je jedna od najpopularnijih destinacija za jedrenje u Europi. Ako planirate unajmiti brod u Hrvatskoj, bilo za opuštajući odmor ili avanturističko jedrenje, ovaj vodič će vam pomoći da prođete kroz sve potrebne korake i uživate u nezaboravnom iskustvu.

Odabir prave vrste broda

Prije nego što krenete u proces unajmljivanja, važno je razmisliti o vrsti broda koji vam najviše odgovara. U Hrvatskoj su dostupne različite vrste brodova, uključujući jedrilice, katamarane, motorne brodove i gulete.

Gulete

Drveni brodovi koji pružaju autentično iskustvo plovidbe i često dolaze s posadom. Ono što razlikuje krstarenja na guletima od svih drugih krstarenja je činjenica da gosti imaju jako udoban i privatnost. Sve raspoložive gulete za najam u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Vrijeme unajmljivanja

Hrvatska ima dugu sezonu jedrenja, koja traje od svibnja do listopada. Međutim, najbolji mjeseci za jedrenje su lipanj, srpanj i kolovoz, kada su vremenski uvjeti optimalni, a more mirno. Srpanj i kolovoz su vrhunska sezona, pa ako planirate unajmiti brod tijekom tih mjeseci, preporučuje se rezervacija nekoliko mjeseci unaprijed. Kada je nabolje vrijeme za plovidbu možete proučiti u našem iscrpnom vodiču koji će vam pomoći donijeti informiranu odluku.

Licenciranje i kvalifikacije

Da biste unajmili brod u Hrvatskoj, morate imati odgovarajuće jedriličarske ili skiperske kvalifikacije. Minimalna potrebna kvalifikacija je međunarodna dozvola za upravljanje brodom koja se zove ICC – International Certificate of Competence. Osim toga, potrebno je imati i VHF radio dozvolu za rukovanje radijskom postajom.

Ako nemate potrebne kvalifikacije, uvijek možete unajmiti brod sa skiperom koji će preuzeti odgovornost za upravljanje brodom, dok vi možete uživati u plovidbi i istraživanju.

Pronalaženje i rezervacija broda

Postoji nekoliko načina za pronalaženje i rezervaciju broda, a najpopularniji način je putem online platformi poput našeg web oglasnika Bijelo Jaje na kojem nudimo širok izbor brodova za najam u Hrvatskoj.

Charter agencije

Lokalne agencije specijalizirane za najam brodova također mogu biti dobar izvor informacija i pomoći vam pronaći brod koji odgovara vašim potrebama.

Direktno od vlasnika

Unajmljivanje broda direktno od vlasnika može ponuditi niz prednosti, uključujući niže troškove, veću fleksibilnost, direktnu komunikaciju i autentičnije iskustvo. Iako može zahtijevati malo više istraživanja i truda, rezultati mogu biti izuzetno zadovoljavajući. Ako želite personalizirano iskustvo, razmislite o ovoj opciji za svoju sljedeću plovidbu Hrvatskom.

Procjena troškova

Troškovi najma broda uključuju osnovni trošak najma, gorivo, lučke pristojbe i skipera. Osnovni trošak najma se može kretati od nekoliko stotina eura tjedno za manje jedrilice do nekoliko tisuća eura za luksuzne katamarane ili motorne jahte.

Lučke pristojbe

Naknade za pristajanje u marinama i lukama variraju, ali obično se kreću od 50 do 150 eura po noći. Ne zaboravite rezervirati svoj vez na vrijeme, posebno ako plovite u špici sezone.

Najam skipera

Ako unajmljujete brod sa skiperom, dodatni trošak može biti od 100 do 200 eura dnevno, ovisno o iskustvu. Zgodno je unajmiti i hostesu kao dodatni član posade, posebno ako putujete s većom grupom. Hostesa će vam pomoći oko posluživanja hrane i čišćenja, a najčešće košta dodatnih 30 eura po danu.

Hrana i piće na brodu

Hrana tijekom plovidbe brodom igra ključnu ulogu u vašem iskustvu, osiguravajući da ostanete zdravi, siti i zadovoljni tijekom cijelog putovanja. Istu morate omogućiti svima na brodu, uključujući članove posade.

Planiranje Obroka

Prije nego što krenete na plovidbu, važno je unaprijed planirati obroke. Planiranje obroka pomaže vam osigurati da imate dovoljno hrane za cijelo putovanje i da smanjite vrijeme provedeno u kuhinji.

Planirajte obroke za svaki dan plovidbe, uključujući doručak, ručak, večeru i međuobroke. Uzmite u obzir broj osoba na brodu i trajanje plovidbe. Odaberite jednostavne recepte koji ne zahtijevaju puno kuhanja ili specijalizirane opreme. Razmislite o tome da se držite jela koja su jednostavna za pripremu i koja ne zahtijevaju previše sastojaka poput mediteranske salate ili ribe s roštilja.

Ukoliko imate priliku posjetite lokalne restorane i konobe na vašoj ruti. Gastronomska ponuda po Jadranu je osebujna, a Hrvatska kuhinja raznolika i ukusna stoga iskoristite priliku da kušate lokalne delicije kao što su svježa riba, školjke, pršut i domaće vino.

Priprema za plovidbu

Nakon što ste rezervirali brod, važno je pripremiti se za plovidbu kroz pravilno planiranje rute i analizu vremenske prognoze.

Planirajte rutu

Istražite destinacije koje želite posjetiti i napravite okvirni plan plovidbe. Hrvatska nudi mnogo predivnih otoka, zaljeva i skrivenih uvala, pa vrijedi unaprijed isplanirati rutu. Dodatan razlog za planiranje su vezovi u marinama i lukama. Isti mogu biti rezervirani mjesecima unaprijed, posebno ukoliko se odlučite za plovidbu u špici sezone.

Pripremite se za sigurnost

Uvijek imajte na umu sigurnosne mjere. Provjerite opremu za spašavanje i sigurnost na brodu, uključujući prsluke za spašavanje, navigacijske svjetiljke, radio uređaje i privezni konop.

Uživanje u plovidbi

Jednom kada zaplovite, vrijeme je za uživanje!

Istražite lokalne atrakcije

Hrvatska je bogata povijesnim znamenitostima, predivnim plažama i šarmantnim ribarskim mjestima. Ne propustite posjetiti destinacije poput Dubrovnika, Hvara, Korčule i Splita. Opustite se jer plovidba je savršena prilika za opuštanje. Iskoristite vrijeme za plivanje u kristalno čistom Jadranu, sunčanje i uživanje u miru i tišini.

Povratak i završetak najma

Kada se približi kraj vašeg najma, važno je pravilno pripremiti brod za povratak. Osigurajte da je brod čist i uredan prije povratka. Uklonite sve osobne stvari i provjerite ima li oštećenja. Pregledajte opremu i provjerite je li sve na svom mjestu. Na koncu, obavezno napunite spremnik goriva prije povratka, osim ako u ugovoru nije navedeno drugačije.

Povratne informacije i recenzije

Nakon što završite svoju plovidbu, ostavite povratne informacije i recenzije. To će pomoći budućim najmodavcima i unajmljivačima da donesu informirane odluke. Također, vaša povratna informacija može biti korisna i za same vlasnike brodova kako bi poboljšali svoje usluge.

Unajmljivanje broda u Hrvatskoj pruža nevjerojatno iskustvo koje vam omogućuje da istražite ljepotu jadranske obale na jedinstven način. Pravilno planiranje, odabir prave vrste broda i priprema za plovidbu ključni su koraci za uspješan i siguran odmor na moru. Bez obzira na to jeste li iskusni jedriličar ili novajlija u svijetu plovidbe, Hrvatska nudi nešto za svakoga. Stoga, spakirajte svoje kofere, rezervirajte brod i pripremite se za nezaboravnu avanturu!

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

Subota: 09:00-17:00

Kontakt brojevi

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Nedjelja i blagdani: 09:00-17:00

Kontakt brojevi

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.