Kategorija i podkategorija: | Hrana i piće - Ostala hrana i piće |
---|
Maca powder
Maca u prahu
Maca je hrana. Njegova oznaka kao biljka prenosim specifične zdravstvene prednosti je također istina, ali prije svega Maca se jede kao hrana za ljude koji žive u vrlo teškim uvjetima tamo gdje je malo drukčije.
Ima li kakvih nuspojava ili interakcija? U toksičnost studija provedena u SAD-u, Maca pokazala apsolutno nema toksičnosti i nema štetnih farmakološko djelovanja.
Povijesna ili tradicionalna upotreba:
Maca je snažan adaptogen, što znači da ima sposobnost uravnotežiti i stabilizirati tjelesne sustave. Maca se može podići nizak krvni tlak i niži krvni tlak. Adaptogens također potaknuti imunitet i uskladiti tijelo ukupnu vitalnost. Umjesto adresiranje specifičan simptom, adaptogens se koriste kako bi poboljšali ukupnu prilagodljivost cijelog sustava.
Na vrhuncu Carstva Inka, legenda kaže da je Inka ratnika bi konzumirati Maca prije ulaska u bitku. To bi ih žestoko jaka.
Dijelovi koriste i gdje se uzgajaju:
Maca je jednogodišnja višegodišnja biljka uzgaja visoko u planinama Anda na visini između 11.000 do 14.000 stopa. Ona raste kao mat-kao matične sustav. Maca ostavlja rastu blizu tla i biljni proizvodi mali self-plodnom off-bijeli cvijet u tipične senf obitelji, koji pripada. Dio smo zainteresirani, je kruške poput gomoljast korijen od oko 8 cm u promjeru i blijedo-bijeloj boji. Iako je trajnica, to je reproducirati sjeme koje zahtijevaju oko 7-9 mjeseci za žetvu.
Aktivni sastojci:
Osušeno Maca teži oko 60% ugljikohidrata (škroba i šećera), 9% vlakana, a malo više od 10% proteina. To je više lipida (masti), sadržaj od drugih korijena usjeva (2,2%), od kojih je linolna kiselina, palmitinska kiselina, a oleinska kiselina su primarni masnih kiselina, respektivno. Maca je također bogat izvor sterola, uključujući sitosterol, campestrol, ergosterola, brassicasterol, i ergostadienol. Od minerala gledišta, Maca prelazi i krumpir i mrkva u vrijednosti, te je dobar izvor željeza, magnezija, kalcija, kalija, joda i.
Ostali izvijestio tradicionalne koristi:
Arheološki dokazi pronađeni, da Maca je pripitomljen više od 2000 godina prije preci Inka i primitivni sorti Maca su čak nalaze u mjestima datira 1600 godina prije Krista.
Za autohtoni stanovnici Anda, Maca je vitalna i vrijedna roba. Jer tako malo raste na ovom području, Maca se često koristi za trgovanje protiv drugih osnovnih prehrambenih namirnica kao što su grah, riža, kukuruz i šećer. To je bio korišten u dobi za hranjiv i medicinske prednosti. Maca je bogat u šećer, proteini, skrob i važnim mineralima, posebno u željezo i jod.
Maca se može konzumirati svježe ili sušene. Svježe korijenje se smatraju liječiti. Čak i fermentirano piće chicha je pripremljen u nekim regijama.
Istraživanje Maca:
Peruanci tvrde da maca poboljšava pamćenje, suzbija anemiju, depresiju i borbe. Neki istraživači na umu da kada je tijelo je dobro hrani, depresija slabi, maca je hranjiva vrijednost mogao objasniti neke od tih krenula akcija. Korijena, koja okusa kao što su butterscotch kada je pržena kao krumpir, također mogu biti pripremljeni u džem, juha, pudinga, i sokovi, a sadrži i pet puta više proteina od krumpira, četiri puta više vlakana i manje masti. Sadrži linolne i oleinske ulja (dvije vrste esencijalnih masnih kiselina) i esencijalnih amino kiselina.
Danas Maca je sve popularniji u Peruu među native i non-native ljudi, a efekti maca su stvaranje potražnje na tržištu u Japanu, Europi i Sjedinjenim Državama. Maca uzgoj je u porastu, broj vladinih stručnjaka, a agencije su aktivno promicanje maca poljoprivrede i razvoja, a Maca je spremna da bude veliki botanički proizvoda na međunarodnom biljni sceni.
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra