Bijelojaje.hr Blog Auto Moto Česta pitanja o jeftinim hibridnim automobilima
Česta pitanja o jeftinim hibridnim automobilima

Česta pitanja o jeftinim hibridnim automobilima

Što je hibridni automobil?

Ovdje nećemo ići u sve detalje jer imamo potpuni vodič za hibridnu tehnologiju, ali ukratko hibridni automobil je onaj koji kombinira snagu motora s unutarnjim izgaranjem jednog ili više električnih motora, a može ga pokretati jedan ili oba ova izvora energije, kako automobil smatra prikladnim.

hibridni automobil

Svi znaju što je električni automobil, a što tradicionalni automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem – ali što je hibridni automobil?

Na ovoj stranici objasnit ćemo sve što trebate znati o jednom od najpopularnijih i najučinkovitijih tipova automobila danas na cesti: najbolji hibridni automobili imaju niz prednosti u odnosu na standardne automobile; osim što su učinkovitiji od tradicionalnih automobila, također im nedostaje briga o dometu i infrastrukturni problemi električnih vozila.

Kako funkcioniraju hibridni automobili?

Hibridni automobili postoje već dva desetljeća u serijskoj proizvodnji: japanski proizvođači su prednjačili, a Honda Insight i Toyota Prius lansirani su u razmaku od nekoliko mjeseci kasnih 1990-ih. Koliko su se ovi rani pioniri pokazali utjecajnima…

honda insight_toyota prius

Oni koriste ICE kao i električni motor, a to znači da za razliku čak i od najboljih BEV-ova (električna vozila na baterije) hibridi također imaju benzinski ili dizelski motor na koji se mogu vratiti ako opskrba električnom energijom opadne.

Jednostavno rečeno, najbolji su most između doba fosilnih goriva i nove ere elektrifikacije. Kupite jedan ako želite smanjiti svoje emisije CO2, uštedjeti gorivo, izbjeći troškove zagušenja i barem na neko vrijeme potencijalno smanjiti svoje porezne račune.

U ovom članku objašnjavamo glavne vrste hibridnih automobila u prodaji 2023. i objašnjavamo koje vrste hibridnih automobila trenutno možete kupiti. Koja je razlika između blagog hibrida i PHEV-a? Nastavite čitati kako biste saznali.

hibrini automobil plug in

Ono pametno dolazi u elektronici za kontrolu snage, koja žonglira različitim izvorima energije. Većina to čini prilično neprimjetno, tako da vozač samo upravlja, zaustavlja i ide. Rijetko postoje drugi gumbi koji bi zbunili stvari (osim gumba EV na nekim potpunim hibridima, za odabir potpunog električnog pogona po gradu).

Koje su vrste hibridnih automobila?

Potpuni hibrid je automobil koji može voziti na vlastiti električni pogon, benzin ili kombinaciju: električni motor u vozilu može pokretati kotače punom električnom snagom na kratkoj udaljenosti, iako će većinu vremena automobil biti vožen mješavinom motora s unutarnjim izgaranjem i električnog gibanja. Ponekad se nazivaju ‘paralelni hibridi’.

hibridni automobil 2

Primjeri potpunih ili paralelnih hibrida uključuju automobile poput Toyote Prius i BMW 330e. Njihove baterije obično su malog kapaciteta i optimizirane su za mješovitu vožnju u svakodnevnoj vožnji, umjesto za produženi električni domet bez emisija.

Što je blagi hibridni automobil?

Blagi hibridni automobil je onaj koji ne može voziti samo na električni pogon; električni dio pogonskog sklopa koristi se samo kao pomoć, a ponekad i kao način smanjenja emisija. Ovdje možete detaljno pročitati što je blagi hibridni automobil.

Što je plug-in hibridni automobil (PHEV)?

Plug-in hibrid se često naziva i PHEV, što znači Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Naziv se ponekad čak nađe i na bočnoj strani automobila – pogledajte, na primjer, Mitsubishi Outlander PHEV.

Na divan Ronsealov način, plug-in hibrid radi točno ono što piše na limenci: možete ga priključiti da biste napunili baterije kada ste kod kuće ili na dugom putovanju. To znači da privremeno možete započeti svako putovanje s punu bateriju, povećavajući vaše šanse za vožnju u gradska središta u tihom EV načinu rada s nultom emisijom.

automoto_bmwi8-hybrid

Primjeri PHEV vozila uključuju BMW i8 i VW Golf GTE. Obično imaju veće kapacitete baterija kako bi im omogućili duži električni domet (danas obično oko 20-30 milja). Međutim, nedavne studije su pokazale da ih mnogi vlasnici tretiraju kao automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem, nikad ih ne puneći. Ovo je stvarno loša ideja, jer morate nositi svu težinu tih baterija, ali bez prednosti u učinkovitosti koje mogu donijeti. Rezultat? Nevjerojatno visoki računi i potrošnja goriva gori od automobila na benzin ili dizel!

To je ono što smo također otkrili kada smo analizirali tekuće troškove naših hibridnih dugoročnih poduzeća.

Što je hibridni automobil s produljenim dometom ili REX?

Da, još jedna kategorija hibrida… REX je kratica za električno vozilo s produljenim dometom, što znači da se ugrađeni motor s unutarnjim izgaranjem koristi samo kao generator za punjenje baterije EV-a, a ne za pogon kotača. BMW i3 REX, Vauxhall Ampera i Chevrolet Volt dobri su primjeri ovog žanra.

hibridni automobil REX

Ovi produživači dometa ponekad se nazivaju i serijski hibridi (nazvani tako jer električni motor uvijek pokreće kotače – motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) je ugrađen ravno u električni pogonski sklop, a ne u kotače na cesti.

Kako mogu napuniti hibridni automobil?

Većina hibrida puni se automatski bez ikakve intervencije vozača. Regenerativno kočenje koristi energiju izgubljenu tijekom kočenja ili vožnje u praznom hodu za ponovno punjenje baterije, s puno malih mikrodopuna tijekom normalne vožnje. Toyota je svoje modele čak počela nazivati ‘hibridima koji se sami pune’ kako bi to poručila kupcima.

automoto hibridni automobil

Iznimka od ovog pravila je PHEV, koji se može priključiti na električni utikač kako bi se napunila baterija: to se može učiniti ili na mjestu za punjenje EV za brže punjenje ili kućnom utičnicom s tri točke ako imate vremena za sporo kapajuće punjenje.

Trebate li kupiti hibridni automobil 2024.?

Vjerojatno čitate kako biste saznali isplati li se kupiti hibridni automobil i vrijeme je da odgovorite na to pitanje. Premijer i ministar prometa najavili su da će prodaja svih novih benzinskih i dizelskih automobila biti zabranjena od 2035. godine pet godina ranije nego što je planirano, a zabrana će se odnositi i na hibridne automobile. Do ove objave, većina je očekivala da će hibridni automobili proći kroz zabranu neozlijeđeni. To više nije slučaj.

Ukratko, još uvijek se isplati kupiti hibridni automobil – pogotovo ako ćete moći uštedjeti novac u doglednoj budućnosti.

Postoje li dizelski hibridni automobili?

Većina hibridnih automobila ima benzinski motor zbog njihove relativne tihosti i profinjenosti, ali marke kao što su DS i Peugeot ponekad koriste dizelske motore za veću razinu uštede goriva pri brzinama na autocesti.

Pri nižim brzinama većina hibrida omogućuje kratkotrajnu potpuno električnu vožnju s motorom koji preuzima kako se brzina povećava. Ovisno o sustavu, elektromotor se zatim isključuje i neprimjetno se ponovno uključuje kada je potrebna dodatna snaga, kao što je pretjecanje.

Jesu li svi hibridni automobili automatski?

Većina hibrida također koristi automatsku kutiju, tako da ne morate mijenjati brzine. Obično ćete pronaći mjenjač s kontinuiranim varijabilnim prijenosom (CVT), dizajniran za maksimalnu ekonomičnost i pružanje okretnog momenta ili vučne snage kada trebate brzo ubrzati.

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme korisničke podrške

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

Subota, nedjelja i blagdan: 09:00-17:00

Kontakt brojevi korisničke podrške

+385952018509

+385952018510

+385952018511

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.