Bijelojaje.hr Blog Lifestyle Dosta vam je gradske vreve?
Dosta vam je gradske vreve?

Dosta vam je gradske vreve?

U ovom modernom dobu, često se osjećamo zarobljenima u vrtlogu pametnih telefona koji nas prate gotovo svakodnevno, dok nas obavijesti neprestano bombardiraju. Brzi, užurbani  životni stilovi mogu biti produktivni na neki način, ali mogu biti štetni za naš opći osjećaj blagostanja. Sve veći broj nas odlučuje uzeti godišnji odmor tijekom kojeg se možemo digitalno detoksirati i otresti stresa koji često dolazi životom u gradu, stavljajući fokus na odmor, opuštanje, aktivnosti na otvorenom i ponovno povezivanje s prirodom.

Provođenje vremena na zelenim površinama pokazalo se korisnim za mentalno zdravlje, a boravak na, u ili u blizini vode ima sličan umirujući učinak. Tako da ima mnogo toga za reći o bijegu u prirodu koji će vam omogućiti da potpuno uronite u prirodu i pobjeći od svega.

Bez obzira želite li ostati aktivni ili jednostavno želite uživati u miru i tišini, postoje neki nevjerojatni načini da se popravite u svakom kutku svijeta. Ovdje ćemo pogledati tri nevjerojatne ideje za odmor u prirodi osmišljene da vam pomognu pobjeći od vreve gradskog života.

Gorski Kotar je ono što vam treba

Gorski kotar je dugo bio samo prolazna stanica za većinu putnika na putu prema obali, ali u posljednjih nekoliko godina sve je više onih koji ga istražuju kao turističku destinaciju. Sada se smatra idealnim mjestom za bijeg od ljetnih vrućina, ali također i kao destinacija koju ljudi razmatraju i za proljetne izlete.

U proljeće, mnogi od nas razmišljaju o opuštajućim izletima u prirodu, uživajući u šetnjama i divotama proljetnih pejzaža. Niže temperature, svjež zrak i bogatstvo prirodnih ljepota čine Gorski kotar privlačnim tijekom cijele godine.

Evo nekoliko lokacija koje su apsolutno nezaobilazne i koje vrijedi posjetiti u ovo jesensko vrijeme kako biste doživjeli sve čari koje ove turističke atrakcije nude.

Nacionali park Risnjak

Nacionalni park Risnjak predstavlja vrhunac prirodne ljepote Gorskog kotara. Ovaj jedinstveni masiv, poznat po svojoj raznolikosti i ljepoti, svake godine privlači mnoge zaljubljenike u prirodu. Nazvan po risu, svom karakterističnom stanovniku, Risnjak je jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje još uvijek možete vidjeti ovu divlju mačku u njenom prirodnom okruženju. Uz risa, na ovom području obitavaju i druge velike europske zvijeri poput medvjeda i vuka, te mnoge rijetke biljne vrste, među kojima se ističe zaštićeni cvijet – runolist.

Vrhunac Risnjaka ostavlja bez daha u svako doba godine: zimi kada je prekriven snijegom, u proljeće kada livade oko njega procvjetaju, ljeti kada nudi utočište od vrućina na obali, i u jesen kada šume zaigraju raznolikim bojama lišća. Posjetitelji će također uživati u spektakularnim panoramskim pogledima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i planinama u susjednoj Sloveniji, pa sve do Alpa. Cjenik ulaznica.

Izvor rijeke Kupe

Dom izvora rijeke Kupe je Nacionalni park Risnjak. Izvor rijeke kupe jedan je od najmoćnijih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Smješten na nadmorskoj visini od 321 metar, ovaj izvor stvorio je jezero zapanjujuće zeleno-plave boje koje će vas očarati. Gornji tok rijeke Kupe, zbog svoje bogate flore i faune, naziva se Čudesnom dolinom leptira.

Posjet ovom izvoru moguć je iz dva pravca unutar granica Nacionalnog parka – iz naselja Razloge, udaljenog 15 km od Crnog Luga, ili iz naselja Kupari, udaljenog 30 km. Preporučuje se ulaz iz Razloga zbog uskih prometnica. Pješačka staza iz Razloga ima serpentinski karakter, pa će vam trebati oko pola sata hoda do izvora, dok će za povratak biti potrebno dvostruko više vremena. Također, moguće je stići do izvora iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko) vozeći se 45 minuta preko Kupara. Staza iz Kupara prati vodeni tok i dovest će vas do izvora za oko 30 minuta. Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže uz desnu obalu rijeke.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Kod Skrada se nalaze Zeleni vir i Vražji prolaz, područja koja su 1962. godine zaštićena zbog svoje iznimne ljepote i geološke vrijednosti, te su proglašena posebnim geomorfološkim rezervatom.

Izletište Zeleni vir, smješteno je na 302 metra nadmorske visine i pristupačno je iz nekoliko smjerova. Ovdje se nalazi snažan izvor u plitkoj, prostranoj špilji, čiji se ulaz nalazi pod okomitim stijenama visokim 70 metara. Sa slapom koji se ruši niz stijene, pruža se prekrasan prizor koji je idealan za fotografiranje i stvaranje divnih slika za Instagram.

Nedaleko se nalazi Vražji prolaz, jedan od najljepših kanjona u Gorskom kotaru, kroz koji protječe potok Jasle. Duž kanjona vodi pješačka staza, pružajući vam priliku da uživate u spektakularnim prizorima dok šetate. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se špilja Muževa hižica, koju možete turistički razgledati do 200 metara. Za dublji istraživački doživljaj, potrebna je oprema i alpinističke vještine.

Bijele i Samarske stijene

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a jedan od najimpresivnijih krajolika, gdje je priroda stvorila uistinu nevjerojatne oblike, svakako su Bijele i Samarske stijene. Uz Hajdučke i Rožanske kukove na Velebitu, Bijele i Samarske stijene jedine imaju status strogog prirodnog rezervata, što je najstroži oblik zaštite prirode. Nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele, a protežu se kroz dvije županije – Karlovačku i Primorsko-goransku.

Ako volite planinariti i imate barem malo avanturističkog duha, izlet na Bijele i Samarske stijene će vas oduševiti. Uspon je relativno zahtjevan, ali definitivno predstavlja najatraktivniji planinarski put koji ćete prijeći jer je priroda u snježno bijelom kamenu ovdje formirala nevjerojatne krške oblike koji ostavljaju bez daha. Očekuje vas često spuštanje i uspinjanje po stijenama te je na nekim dijelovima put osiguran klinovima i sajlama. Međutim, takvih dijelova nema puno i ako se u kondiciji te uz malo opreza i spretnosti savladat ćete cijeli put bez ikakvog problema.

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero se smjestilo u idiličnom okruženju šuma i planina te predstavlja iznimnu turističku atrakciju koja privlači rekreativce i ljubitelje opuštajućih trenutaka u prirodi. Iako jezero trenutno isušeno, omogućava vam jedinstveno iskustvo šetnje po dnu jezera, što će vam pružiti poseban doživljaj.

Okolna staza, dugačka 17,5 kilometara, omogućuje vam uživanje u svim prirodnim čarima ovog područja. Šetnja ovom stazom pružit će vam pet sati aktivnog kretanja te vam omogućiti da dišete svježi prozračni zrak, što je idealno za aktivni odmor tijekom ljetnih mjeseci.

Ovo je mjesto također savršeno za fotografiranje, jer možete napraviti nevjerojatno lijepe fotografije koje će ostati kao uspomena na vaše posjete ovom prekrasnom području Hrvatske.

Park šuma Golubinjak

Ako niste veliki planinar, a htjeli biste doživjeti što više ljepota gorskoga kraja, Park šuma Golubinjak je idealno mjesto za vas.

Nestvarno lijepa šuma, blistave strme litice na dijelovima prekrivene mahovinom i prohladne špilje, atrakcije su koje krase ovo mjesto. Zvučnu pozadinu stvara bezbroj ptica, a sunčane zrake prodiru kroz zelenilo te stvaraju dojam čarobnog bajkovitog svijeta.

Ako razmišljate o kupnji ili najmu nekretnine u Gorskom Kotaru, na Bijelom Jaju možete pronaći raznovrsnu ponudu nekretnina u ovom prekrasnom kraju. Od šarmantnih seoskih kuća do modernih vila, naš oglasnik nudi širok izbor stambenih opcija koje odgovaraju različitim potrebama i željama. Pregledajte našu ponudu i pronađite savršenu kuću za bijeg koja će vas očarati svojom ljepotom i udobnošću. Bez obzira tražite li povučenu oazu za opuštanje ili aktivni dom u blizini prirode, bijelojaje.hr ima sve što vam treba kako biste pronašli svoj kutak u Gorskom Kotaru.

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Subota: 09:00-17:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Nedjelja i blagdani: 09:00-17:00

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.