Bijelojaje.hr Blog Nekretnine Ovih 7 koraka olašat će vam kupnju nekretnine
Ovih 7 koraka olašat će vam kupnju nekretnine

Ovih 7 koraka olašat će vam kupnju nekretnine

Kupnja nekretnine je jedan od najljepših ali i najstresnijih perioda u životu. Pročitajte 7 koraka kako olakšati ukupan proces.

Ne počinjite bez jasnih ciljeva

Svi znamo da su jasno definirani ciljevi prvi korak ostvarenja bilo kakvog poslovnog procesa. Razmislite o svojim potrebama, željama i financijskim mogućnostima. Najlakši način za donošenje zajedničke odluke je da napišete popis želja i onda razmotrite koliko je zajedničkih stavaka na tom popisu. To može biti, tip nekretnine, sobnost, raspon prihvatljive kvadrature, preferencije oko terase, balkona ili loggie, što od sadržaja mora biti u blizinu mjesta stanovanja, udaljenost od posla, željena lokacija i okolina.

lista prioriteta nekretnina

Nemojte zaboraviti stavku mogućeg proširenja nekretnine. Ako ste tek osnovali obitelj uzmite u obzir i njezino širenje te da nećete ponovno kupovati nekretninu tako skoro. Raspitajte se može li se na postojeći objekt u slučaju potrebe podići još jedan kat, pregraditi postojeći dio nekretnine i sl.

prosirenje nekretnine

Kada uvidite zajedničke stavke pozabavite se onima u kojima se ne slažete pa pokušajte pronaći zajednički kompromis.  Ako vam ne odgovara raspored soba nemojte prebrzo odustati jer se on da djelomično prilagoditi. Isto tako bi bilo poželjno sastaviti popis prioriteta, od onoga što nikako ne dolazi u obzir do stavki kod kojih ste fleksibilniji.

Istražite sve mogućnosti financiranja

Prije nego se upustite u potragu za nekretninom važno je znati koliki točno je vaš budžet i koji su dostupni načini financiranja. Kada vam je to poznato imajte na umu i druge troškove koje nosi kupovina nekretnine npr. porez na istu, osiguranje, troškovi održavanja… Danas se većina nekretnina kupuje uz kreditiranje stoga se raspitajte o uvjetima u više banaka kako bi izabrali najpovoljniju varijantu. Ako kupujete prvu nekretninu razmotrite i mogućnost subvencioniranog kredita.

financiranje nekretnina

Agent za nekretnine je ono što vam treba

Kupovina nekretnine nije nimalo jednostavan proces i zahtjeva puno vremena, energije i znanja. Iako neki imaju averziju prema agentima za nekretnine oni mogu značajno vam olakšati samu kupovinu. Najvažnije je pronaći pouzdanog agenta za nekretnine. Provjerite recenzije o samoj agenciji, njihove uvjete poslovanja, obujam ponude nekretnina… Pristupite agentu potpuno otvoreno, svakako mu izložite jasno svoj budžet jer će Vam tako i on moći ponuditi najbolje unutar navedenog.

nekretnine_savjeti za kupnju nekretnine

Pregledajte sve detalje nekretnine

Detaljnim pregledom nekretnine ustanovit će se njeno realno stanje. Vlasnika nekretnine poželjno je tažiti papirologiju o izgradnji, sve što je dostupno i u svim fazama gradnje. Ono što svakako trebate znati su informacije o: godini gradnje, kvaliteti materijala, vrsti izolacije, kada su rađene zadnje preinake…

Posebnu pozornost obratite na provjeru instalacija, od električnih, vodovodnih, instalacija za grijanje, klimatizaciju, plinskih… Imajte na umu i važnost krovnih izolacija i toplinskih izolacija jer ako su one loše troškovi će vam biti puno veći.

ispitivanje instalacija

AKo nemate dovoljno znanja za navedeno ne libite se tražiti stručnjaka koji će provesti detaljno ispitivanje postojećeg stanja.

Bez pregovora nema povoljnije cijene

Sigurno ste više puta vidjeli kako oglas s nerealnom cijenom nekretnine unatoč možda i boljoj poziciji na oglasniku ostaje raspoloživ dulje vrijeme. Prodavatelj na tržište izlazi s početnom, tj. maksimalnom cijenom i shodno odazivu ju korigira. Upravo zbog toga nemojte odmah odustati kada čujete cijenu koja nije u vašem budžetu. Tu će vam biti od velikog značaja navedeni detaljan pregled nekretnine jer na temelju svakog nedostatka možete utjecati na smanjenje cijene.

nekretnine_savjet za kupnju nekretnine

Iako vam agenti znatno olakšavaju posao pronalaska željene nekretnine u ovom dijelu dobivanja niže cijene neće uvijek biti na vašoj strani. U slučaju da kupujete nekretninu od direktnog vlasnika sigurno ćete dobiti veći rabat jer je naravno i samom agentu u cilju veća cijena što podrazumijeva i veću agencijsku proviziju. Ipak, oni će vam svakako sugerirati ako je cijena nekretnine apsolutno nerealna i razumjeti vaše granice budžeta.

Ostanite objektivni

Objektivnost je ključna stvar u donošenju svih životnih odluka, a kupovina nekretnine je svakako jedna od takvih. Objektivno postavite listu prioriteta, definirajte što je za vas najvažnije prilikom kupovine, a u čemu možete biti fleksibilniji. Ako vas je nekretnina osvojila na prvu proučite cijene sličnih u okolici, možda je njena realna cijena zapravo puno manja. Prvi dojam je neminovno važan međutim pustite stručnjake da vam pomognu oko realne procjene stanja nekretnine. Tu vam može poslužiti popis prednosti i mana pa prije donošenja odluke možete objektivno sagledati je li više pluseva ili minusa. Što se tiče financija tu je svakako ostati realan ključna stvar uspješne investicije. Kada se dovoljno raspitate o svim načinima financiranja i odredite točnu svotu koja vam je u tom trenu raspoloživa nemojte zbog prvog dojma pristajati na cifru koja istupa iz vašeg okvira.

Organiziranost će vam uvelike pomoći

Dobra organizacija je pola posla. S obzirom na to da kupnja nekretnine nije kratkoročan niti jednostavan proces ona zahtijeva planiranje i svakako dobru organizaciju. Organizirano morate voditi svoj raspored jer agent za nekretnine dogovara s vama i vlasnicima nekretnine razglede. Uz vrijeme morate biti organizirani i što se tiče same potrebne papirologije. Unaprijed se raspitajte što vam je od dokumentacije potrebno za potpis predugovora ili ugovora. Ukoliko kupnju nekretnine financirate dijelom putem kredita banke njima je vrlo važno na vrijeme dostaviti sve traženo. Kupnja nekretnine svakako zahtijeva brojne administrativne zadatke pa kako bi izbjegli ponovne dolaske zbog izostanka nekog dijela raspitajte se o potrebnoj dokumentaciji na vrijeme.

organiziranost kupnja nekretnina

Oboružajte se strpljenjem

Strpljenje je svakako jedan od ključnih sastojaka za uspješnu kupnju nekretnine. Možda na prvu ne nalazite ono što vam savršeno odgovara, ne žurite i ne pristajte na nešto čime već na prvu niste zadovoljni. Strpljivost će vam isto tako koristiti i kod pregovaranja. Što su pregovori duži veća je vjerojatnost da ćete se nagoditi na cijeni koja će vam puno više odgovarati od one početne. Isto tako nemojte zanemariti pravne provjere. Važno je detaljno provjeriti je li nekretnina potpuno legalna, postoji li određeni financijski teret itd. Iako vam se može činiti kako plivate u nečem potpuno nepoznatom, strpljivo pitajte i tražite savjete više puta jer ćete tako izbjeći moguće neugodne situacije u budućnosti.

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

Subota, nedjelja i blagdan: 09:00-17:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.