Bijelojaje.hr Blog Auto Moto Na što paziti prilikom kupovine rabljenog automobila
Na što paziti prilikom kupovine rabljenog automobila

Na što paziti prilikom kupovine rabljenog automobila

Kupnja automobila proces je kojem ne treba površno pristupiti. Sve češće svjedočimo nerealno visokim cijenama novih automobila te se kao posljedica navedenog javlja sve veća potražnja za onim rabljenim. Uvijek je sigurnije kupiti automobil u salonu rabljenih vozila no moguće je, kako onaj koji vama odgovara, upravo prodaje fizička osoba. Svatko od nas kupovini provodi shodno vlastitim željama i mogućnostima. Obzirom na to da ne znamo tko je prodavatelj s druge strane donosimo vam osam savjeta na koje trebate paziti prilikom kupnje rabljenog automobila.

Stanje vozila

Prve stvari koje sigurno primijetite listajući oglase rabljenih automobila su: cijena, kilometraža i samo stanje vozila. Iako zvuči nevjerojatno postoje još uvijek kupci koji kupuju automobile prije nego su ga uopće vidjeli. Svakako savjetujemo da izbjegavate takav način kupovine jer će prodavatelj sigurno pokušati ‘uljepšati’ njegovo stanje.

kupnja autoboila salon

Svakako dogovorite sastanak dok ima dnevnog svjetla i ako auto nije opran tražite novi uvid. Pregledajte vozilo sa svih strana. Ono što svakako možete primijetiti je ako boja lima nije identična na svim dijelovima. Pregledajte limariju s bočnih strana i na krovnom dijelu jer oštećenja ne moraju biti nužno od sudara već i od vremenskih neprilika. Otvorite sva vrata, pregledajte otvaraju li se jednako lako. Obratite pažnju i na vjetrobransko staklo. Ono može imati malo oštećenje koje prilikom promjene temperature može imati puno veće posljedice. Pitajte za broj ključeva jer je moguć izostanak rezervnog.

Što se tiče unutarnjeg pregleda naravno provjerite na kontrolnoj ploči javljaju li se kontrolne lampice. Testirajte svu signalizaciju vozila, od trube, pokazivača smjera do vanjskih i unutarnjih svjetala. Spustite sve prozore da se ne bi dogodilo da jedan nije u funkciji. Ovisno o opremi vozila provjerite je li klimatizacija u funkciji, ako posjeduje grijanje sjedala i to isto tako. Također i audio opremu koja je navedena u oglasu samog vozila.

Očitavanje kilometraže

Kilometraža vozila jedna je od ključnih stavki formiranja cijene. Sigurno znate kako su prodavatelji skloni manevriranju istom. Iako je prikrivanje stvarne kilometraže na vozilima u Hrvatskoj kazneno djelo još uvijek je vrlo česta pojava. Nažalost, kupac kao krajnji korisnik zakonom nije zaštićen i ako kupi jedno takvo vozilo jedino mu preostaje podizanje privatne tužbe.

Upravo zbog toga najbolje je utvrditi stvarnu kilometražu na jedan od ova četiri načina:

Provjera prijeđene kilometraže na računalu vozila

Pomoću posebnog računalnog programa spajanjem računala vozila i vlastitog računala moguće je uvidjeti poklapaju li se iste brojke ili ne. Ovu provjeru je najbolje raditi u ovlaštenom autoservisu.

kompjuterska provjera automobila

Provjera stvarne kilometraže u ovlaštenom servisu

Najjednostavnije je otići u autoservis gdje je vozilo servisirano i onda tražiti uvid u povijest kilometraže od prvog do zadnjeg servisa. Svi ovlašteni autoservisi određenog proizvođača su umreženi i međusobno dijele podatke o povijesti vozila. Zbog toga čak i ako je vozilo uvozno može se vidjeti povijest njegovog održavanja, a s time i njegova kilometraža. Tu dolazimo do problema ako je vozilo održavano u servisu koji nije ovlašten. Dodatan problem može biti i scenarij u kojem prodavatelj, odnosno trenutni vlasnik vozila ne želi tražiti povijest servisne knjige jer ju autoservis ne smije dati nikom drugom osim njemu.

Provjera stvarne kilometraže u stanici za tehnički pregled vozila

U stanicama za tehnički pregled može se steći uvid u povijest vozila jer prilikom svakog pregleda bilježi se i stanje prijeđene kilometraže. Otežavajuća okolnost kod ove provjere je činjenica što se potvrda može dobiti isključivo uz predočenje prometne dozvole fizičkim dolaskom u stanicu za tehnički pregled. Zato kupac samostalno ne može ishoditi navedenu potvrdu ako ju prodavatelj ne želi ili nema vremena dati.

stvarni kilometri na automobilu

Provjera stvarne kilometraže preko platforme carVertical

Ovo je platforma koja prikuplja podatke o povijesti vozila širom svijeta, obrađuje ih i na kraju korisnicima prikazuje na vrlo jednostavan način. Ova aplikacija može biti jedna od stvari koje će vam uvelike olakšati kupnju s obzirom na to da se na Hrvatskom tržištu uvozi preko 50% vozila. Osim kilometraže vozila možete još vidjeti i sva prijavljena oštećenja vozila, popis opreme, fotografije vozila, promjene vlasništva, je li vozilo ukradeno, je li korišteno kao taksi ili rent-a-car… Sve što je za provjeru potrebno je informacija o registraciji vozila i broj šasije te uplata samoj aplikaciji.

Tehnički pregled

Ako kupujete automobil od ozbiljnog prodavatelja ne libite se pitati da otiđete zajedno u stanicu za tehnički pregled vozila. Tamo možete utvrditi povijest servisa za tehnički pregled vozila, provjeriti sve sigurnosne i tehničke komponente vozila, obaviti pregled samog vozila te dobiti pismeno izvješće o njegovom stanju i procjenu troškova popravka neispravnih dijelova.

tehnicki pregled vozila

Testna vožnja

Ne kupujte vozilo bez testne vožnje! Nikada nemojte pristati na scenarij da vas prodavatelj provoza i ne dopušta da sami testirate vozilo. Ako automobil tijekom vožnje ne reagira ispravno odmah recite prodavatelju i inzistirajte na detaljnijem pregledu kod autoservisera.

testna voznja automobila

Cijena

Ako ne tražite povoljniju cijenu svakako ju nećete niti ostvariti. Privatni prodavatelj bit će fleksibilniji oko dogovora od autokuće iako nemojte tražiti nerealne popuste. Isto tako prije se vrlo dobro informirajte oko cijena automobila tog modela koji vas zanima, njegovog godišta, prijeđenih kilometara i opreme. Ovi parametri se daju vrlo jednostavno isfiltrirati kako bi se dobili točni rezultati. Naravno ono na što trebate paziti je ostati realni i ne odstupati od maksimalnog iznosa koji ste unaprijed odredili za kupnju novog automobila.

Provjerite ima li na rabljenom automobilu dugova

Nemojte zaboraviti ovu jednako važnu stavku. Automobil može sadržavati zabilježbu zbog nepodmirenog duga prošlog vlasnika, a ona istovremeno ne mora biti upisana u prometnu dozvolu. Ako takva zabilježba postoji automobil ne možete upisati na svoje ime. Provjeriti ima li automobil financijsku zabilježbu možete u Fininom Upisniku no imajte na umu da Fina nema uvid u moguće ovrhe Porezne uprave. Zbog toga je najbolje tražiti u obližnjem MUP-u izvadak iz evidencije registriranih vozila.

Ugovor

Kada ste donijeli zaključak o kupnji vozila došli ste do samog potpisa ugovora. On sadržava određene informacije o vozilu, kupcu i prodavatelju. Obavezno se ispunjavaju tri primjerka, dva za kupca jedan za prodavatelja.

prodaja automobila ugovor
Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

Subota, nedjelja i blagdan: 09:00-17:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.