Bijelojaje.hr Blog Marketplace Vodič za kupnju gradskog bicikla
Vodič za kupnju gradskog bicikla

Vodič za kupnju gradskog bicikla

Toplo vrijeme je ispred nas i mnogi se odlučuju na bicikliranje, bilo zbog zabave, rekreacije ili uštede novca. Koji god razlog imali, u nastavku vam donosimo temeljiti vodič za kupnju gradskog bicikla.

Zašto se sve više ljudi odlučuje za gradski bicikl

U vremenima prometnih preopterećenja i znatnih dnevnih gubitaka vremena u prijevozne svrhe, bicikl je rješenje za uštede u vremenu, novcu, ali i poboljšanju zdravlja i psihičkog stanja građana. Gradski bicikli su, kako im i samo ime govori, dizajnirani da služe osobnom gradskom prijevozu. Specifičnost ovih biciklala prepoznaje se u praktičnosti ostvarenoj kroz potrebnu opremu, počevši od osvjetljenja, preko blatobrana pa do nosača tereta ili nogara potrebnih u tenucima mirovanja bicikla. To su modeli bicikala koji trebaju pružiti najveću sigurnost koja je nužna u prometu i suživotu sa automobilima i pješacima.

Kakav gradski bicikl je za vas

Trend u u zemljama Europe je kupnja bicikla mix okvira koji imaju okvir pogodan za upotrebu podjednako ženama kao i muškarcima, a razloga ima više: opterećenja bicikla u gradskoj vožnji su manja nego u sportu pa čvrstoća dobivena horizontalnom cijevi nije nužna, a mix okvir pruža znatno veću udobnost pri rukovanju biciklom. Također, takav okvir omogućuje upotrebu bicikla svim članovima obitelji, što može povećati korištenje bicikla kroz tjedan.

Veličina gradskog bicikla

Poštivanje striktnih pravila o potrebnoj veličini okvira u kategoriji gradskih bicikala je znatno pojednostavljeno u odnosu na sportske bicikle. Slobodno zanemarite brojke i rukovodite se osjećajem ugode i dobrom pozicijom. Malo upozorenje za retro bicikle odnosi se na dio modela koji imaju ženske okvire: često su manji od modernih okvira pa bi snalaženje većeg muškarca na ženskom retro modelu moglo biti podnošljivo samo za kraće vožnje.

Materijali gradskog bicikla

Polovična upotreba aluminija za izradu okvira bicikla je idealna. Mala težina, dobre vozne osobine i dugovječnost važne su u svakom vidu korištenja bicikla pa i na gradskim modelima.  Uz to, aluminijske cijevi zbog svoje krutosti bolje podnose mix okvire, a današnja tehnologija omogućuje da im se profili dotjeraju do velike nosivosti i trajnosti. Čelični okviri za bickile imaju povećanu udobnost po cijenu težine, ali sveprisutan trend retro dizajna u čeliku nalazi veliku privlačnost pa takvih modela ima u velikom izboru.

Oprema tipično dobro opremljenog gradskog bicikla je opširna!

Osvjetljenje

Nužno osvjetljenje najbolje je ako je izvor stuje u prednjoj glavčini koja proizvodi struju tokom vožnje. Iako nešto skuplja varijanta, isplatiti će se u smislu najstabilnijeg izvora struje za lampe, a nevažno otežanje bicikla je mala cijena za sigurnost koju nam daje. Uz dinamo–glavčinu nema potrebe za izmjenama baterija kako ne bismo ostali u mraku u prometu. Baterijske lampe imaju svojih prednosti, jedna od njih je znatno manja cijena i mogućnost da se lampom poslužite kao priručnim svjetlom po potrebi. Baterijske lampe se postavljeju u držač svijetiljke za bicikl i daju snažno bijelo svijetlo, tako da što se tiče kvalitete osvjetljenja, razlike nema. Na koncu, nije bitno za koju vrstu osvijetljenja se odlučite, jedino je bitno da ga imate!

Nosač tereta

Važna stvar u pogledu praktičnosti gradskog bicikla su nosači tereta. Često omalovaženi, košare za bicikl, torbice za bicikl i slični nosači mogu biti ogromno olakšanje jer nema potrebe za torbama preko ramena, ruksacima ili vrećicama na volanu. Treba znati da dobar nosač nosi u vožnji terete veće od desetak kilograma koje vi kao vozač uopće ne osjećate. U istima je teret siguran od gubljenja, kiše, pogleda džepara, a izvrsne su i za prijenos lokota u toku vožnje. Neki ih koriste i za prijenos umornog kućnog ljubimca.

Nogar

Nogar je praktičan dodatak koji olakšava trenutke prije i poslije vožnje, a često je potreban i kao parkirna pomoć. Modeli koji se montiraju na stražnju vilicu dati će bolji oslonac biciklima koji nose neki teret, ako to nije praksa, onda su podjednako stabilni kao i oni centralno montirani. Za vozače koji planiraju prijevoz velikih i teških tereta preporučili bismo stabilni dvostruki nogar uz kojeg je bicikl u mirovanju potpuno siguran koliko god bio opterećen.

Blatobrani

Biti na biciklu u gradu podrazumijeva da ćete ga voziti u odjeći koja mora ostati bez tragova vožnje. Da biste to uspjeli trebate se zaštititi od vode s ceste, prašine ili kiše koju bi kotači podigli po vama. Blatobrani trebaju pokrivati kotače u punoj širini i što više po opsegu kotača kako bi zadatak obavili uspješno.

Komponente prijenosa

Naprezanja u gradskoj vožnji nisu ni blizu onima u sportu pa najčešće nije potrebno investirati u bicikle sa skupim komponentama osmišljenim za sportku upotebu. Jedno od najboljih rješenja je mjenjač integriran u stražnju glavčinu i zbog toga što je tako najjednostavnije zaštititi lanac kako bi hlače ostale čiste.

Kočnice

Uvijek važne komponente su kočnice, ali obzirom na brzine koje su u gradovima manje od onih na vanjskim cestama, odnosno u sportu, većina kočnica će bez zamjerki i tegoba obavljati zadatak usporenja i zaustavljanja bicikla, bez obzira na opterećenje. Klasične V kočnice stoga su odlično rješenje, a disk kočnice su dodatak komforu i sigurnosti tokom kišnih dana, kada diskovi iskazuju suštinsku razliku u kvaliteti kočenja.

Kaciga

Nošenje kacige tijekom bicikliranja je izuzetno važno zbog zaštita od ozljede glave u slučaju pada ili prometne nesreće. Obavezno nosite kacigu, zbog vlastite sigurnosti, a i da poslužite kao primjer drugima, posebno djeci i mladima. Kada vide odrasle osobe koje nose kacigu, vjerojatnije je da će i sami nositi istu i razviti naviku sigurnog ponašanja na cesti.

Prednosti vožnje bicikla

Zdravlje

Bicikliranje je odličan način da održavate svoje tijelo u formi. Pomaže u jačanju mišića, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i može smanjiti rizik od mnogih bolesti. Osim toga, vožnja biciklom može biti izuzetno zabavna! Osjećaj slobode dok prolazite kroz prirodu ili grad je vrlo osvježavajući i, kao svaka fizička aktivnost, koristan za mentalno zdravlje.

Ekologija

Bicikliranje je ekološki prihvatljiv način prijevoza jer ne proizvodi značajne količine štetnih emisija kao automobili ili autobusi i time doprinosi očuvanju okoliša.

Ušteda novca

Vožnja bicikla je mnogo jeftinija od vožnje automobila ili korištenja javnog prijevoza. Živimo u vremenu masovnog posklupljenja života i možemo uštediti značajno ukoliko ne plaćamo gorivo, parking ili karte. Isto tako, troškovi održavanja bicikla obično su puno niži od troškova održavanja automobila. Potrebno je samo povremeno provjeriti stanje guma, kočnica i lanca te možda podmazati dijelove za bicikl. U usporedbi s redovitim servisiranjem automobila, održavanje bicikla je također puno jeftinije, a ne zaboravimo i parking koji je za bicikle često besplatan ili uz minimalnu naknadu.

Sve u svemu, vožnja bicikla je zabavna fizička aktivnost koja može značajno doprinijeti poboljšanju zdravlja i uštedi novca, što je čini povoljnom opcijom za mnoge ljude!

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Subota: 09:00-17:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Nedjelja i blagdani: 09:00-17:00

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.