Bijelojaje.hr Blog Lifestyle Želite retro kuhinju? Evo savjeta kako je urediti.
Želite retro kuhinju? Evo savjeta kako je urediti.

Želite retro kuhinju? Evo savjeta kako je urediti.

Ovaj stil podsjeća na atmosferu 1950-ih i 1960-ih referirajući se na američke kuće u predgrađu. Kuhinje u ovom stilu su već dugo popularne, obilježavaju ih boje i njihove neobične kombinacije nijansi, uzoraka i tekstura. Uvijek zastajete pred izlozima retro kuhinja, ali ne znate kako pristupiti uređenju takve. Evo nekoliko savjeta koje će vam olakšati muke.

Baza izgleda je boja

Osnova uređenja je odabir prave boje. Ne možete pogriješiti s pastelnim bojama. Nježna tirkizna, pastelna boja mente, nježno plana ili krem su idealne i možete ih savršeno upotpuniti i starinskim posuđem te ostalim detaljima kuhinje.

Ukoliko niste skloni bojama izgled kuhinje će poprimiti retro stil i s kuhinjskim aparatima ili kuhinjskim dodacima u navedenim bojama. Stilizirani kuhinjski aparati (link ja dio oglasnika s kuhinjskim aparatima) sve su popularniji i posvećuje im se sve više pažnje.

Stakleni kuhinjski ormarići

Vintage stil svakako će unijeti i stakleni ormarići iza kojih se skrivaju točkaste šalice ili posude s cvjetnim uzorkom. Svakako će dodatnu notu topline dati i rasvjeta unutar njih.

Za one još hrabrije ormarići mogu biti i bez vrata samo s čipkastim ili kariranim zavjesama.

Retro rustikalni stil

Ukoliko preferirate prirodne materijale drvo je odličan izbor. Ljepota ruralnosti je u nesavršenim detaljima. Ostavite kuhinjsku radnu ploču neobrađenom, dodajte svježe rezano cvijeće i ona će postati vaš omiljeni dio stana ili kuće. U ovakav stil idealno će se uklopiti detalji poput začina u staklenkama koje možete dodatno ukrasiti isprintanim naljepnicama na koje možete ručno napisati naziv začina.

Pssst! Jedni ste od onih koji konstantno lašte kuhinjske fronte ormarića i radne ploče? Ono što je dodatan plus ovakvog stila je i to što malo nereda u takvoj kuhinji samo dodaje dodatan karakteru.

Rasvjeta

Rasvjeta ovakvih kuhinja mora dodatno naglasiti toplinu prostora. Izbjegavajte hladnu rasvjetu već umjesto nje koristite indirektnu toplu rasvjetu u idealnoj kombinaciji sa slikom u retro stilu. Možete biti kreativni na način da staru visilicu prelakirate ili pak upotrijebite zahrđalo cjedilo okrenuto naopačke. Naravno, možete učiniti i suprotno te upotrijebiti elegantan antikni luster kako bi nadoknadili jednostavnost ovog stila.

Blagovaonski dio kuhinje

Ukoliko vaša kuhinja ima i blagovaonski dio posvetite mu posebnu pažnju i ne bojte se biti kreativni. Imate kuhinjski otok ili šank? Uredite ga u stilu američkih zalogajnica, možete koristiti drvo ili inox, upotpuniti neonskim reklamama i ostalim detaljima.  Sjetite se kako su upravo u tim zalogajnicama svi jeli bogate doručke na visokim, jednostavnim barskim stolcima (link na dio oglasnika s barskim stolcima). Ako imate klasičan stol uz njega možete kombinirati različite stolce koji imaju ili drvene ili metalne nožice. Nemojte zaboraviti posjetiti sajam starina (https://sensa.story.hr/Dobar-zivot/Dom/a503/Najpoznatiji-sajmovi-antikviteta.html) koji se organizira skoro u svakom gradu u Hrvatskoj i za puno nižu cijenu možete imati unikatne dijelove namještaja, baš poput kuhinjskih stolaca. Nemojte odustati od kupovine zbog neprivlačnog izgleda sjedišta ili zaslona jer ih možete restauracijom personalizirati prema vlastitim željama (https://www.jutarnji.hr/domidizajn/savjeti/upute-za-jednostavnu-restauraciju-namjestaja-4733912) uz ne tako veliki trošak.

Iskoristite kutni dio svoje kuhinje kako biste stvorili ugođaj američkih zalogajnica. Sva što vam treba je klupa i jastučići u retro stilu.

Dok se u moderno uređenim kuhinjama nastoji imati što čišće površine, zatvorene prostore za pohranjivanje potrepština i posuđa, u vintage kuhinjama koristi se retro posuđe poput bakrenih lonaca ili tava od lijevanog željeza koje vise sa stola. Šalice ili posude različitog dizajna dodatno će upotpuniti izgled kuhinje takvog stila.

Obilježje vintage kuhinja je izostanak pravilnih linija i linearne jednostavnosti. Njih krate valoviti završetci, ručke, police različitih dimenzija…

Podovi i zidovi

Idealno bi bilo izabrati drvo kao podni materijal međutim ne i nužno. Možete se odlučiti za karirano postavljene crno bijele pločice ili rustikalne pločice ciglaste boje.

Ukoliko ste se odlučili za kuhinju bijele boje ili pak želite osvježiti izgled postojeće možete dodati retro notu kuhinjskim tapetama pastelnog cvjetnog uzorka (http://ba.lcwallpaper.com/news/how-to-choose-kitchen-wallpaper-48047061.html) .

Prostor između kuhinjske ploče i ormarića možete obložiti ciglastim pločicama koje možete slagati u nizu ili u stilu riblje kosti. Jedan od njihovih benefita je to što su vrlo jednostavne za održavanje, a i pružaju kvalitetnu zaštitu od prskanja. Dodatno navedenu površinu možete urediti emajliranom šipkom s koje mogu visjeti različite šalice, kuhače, sitna kuhinjska pomagala koja pridonose ovom stilu.

Detalji u retro stilu

Kao što smo već ranije spomenuli kuhinja može poprimiti retro stil pomoću stiliziranih kuhinjskih aparata. Najvažnija stvar u retro kuhinji je hladnjak, karakteriziraju ga zaobljeni oblik, prepoznatljiva boja, lakirano kućište i metala ručka. Dodatnu notu će dati i mali kuhinjski aparati na primjer mikrovalna pećnica, toster, pekač kruha, kuhalo za vodu u istom stilu (https://www.trending.hr/trendovi/retro-kucanski-aparati-smeg-i-alternative/).  Njih krasi puno kromiranih elemenata, mali gumbi, pokazivač temperature, izostanak digitalnih sučelja.

Sigurno ste primijetili da skoro sve kuhinje u vintage stilu imaju jedno zajedničko, veliki keramički sudoper. Ukoliko ga još uklopite i sa kuhinjskom slavinom u istom stilu imate idealne preduvjete za kuhinju navedenog stila.

Umjesto pametnih ploča iskoristite običnu ploču na koju možete kredom pisati popis za kupovinu, raspored za idući dan ili podsjetnik za nešto.

Ne moraju brinuti da će svi retro dodatci puno koštati. Njih možete pronaći ne samo u trgovinama kućnih potrepštinama, već na i na  buvljacima ili čak bakinom tavanu. Tamo ćete lako pronaći metalni mlinac za kavu, staru vagu, radio s gumbom, crteže voća i povrća, magnete za hladnjake… Ukoliko više preferirate internetsko pretraživanje zavirite u ponudu antikviteta na Bijelom Jajetu. Dašak prošlih vremena unijeti će i plakati starih reklama, stolnjak ili kuhinjske zavjese točkastog ili kariranog uzorka. Antikviteti se također mogu naći u vintage kuhinjama. Antikni drveni kredenc će brušenjem i farbanjem u bijelu ili neku od pastelnih boja dati upravo notu kakvu ovaj stil treba.

Svježe cvijeće najljepši je ukras svake prostorije, možete se igrati s raznim vrstama cvijeća i bilja. Od simpatičnih sukulenata koje možete posaditi u metalne posudice različitih boja, ruža u vazama različitih visina i oblika do najobičnijeg poljskog cvijeća koje možete staviti u prozirnu vazu ispod koje je simpatičan točkasti ubrus.

U vintage kuhinji važno je koji se završni materijali koriste. Trebali biste kreativno kombinirati čelik, plastiku i emajl. Ipak budite na oprezu s količinom istih kako se ne bi naručio sklad kompletne kuhinje.

Ul. Buzinski krči 1, 10000 Zagreb
Zaprati nas!

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 08:00-20:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Subota: 09:00-17:00

+385952018509

+385952018510

+385952018511

Nedjelja i blagdani: 09:00-17:00

+385952018512

© 2024 Bijelojaje.hr - Sva prava pridržana.